DIY lampe – fold din egen lampeskærm

DIY lampe resultat

Jeg har kastet min kærlighed på en DIY lampe, som den dygtige blogger Barbara fra Dramaqueenatwork har lavet en fin vejledning på. Mit lager af papirophæng er efterhånden stort, derfor er det skønt at udforske de mere funktionelle sider af origamien.

Foldeteknikken går under navnet “glide reflection symmetry”. Papiret inddeles i tværgående folder, som gentages på kryds og tværs af de vandrette og lodrette folder. Resultater er et ret så fedt mønster og en utrolig fleksibel papirkonstruktion.

Sværhedsgraden er middel/øvet og du kan med fordel starte med at folde mønstret i A4 papir, så du får en fornemmelse for teknikken.

//I love everyting about this beautiful lampshade, that I have folded based on instructions from the blog “Dramaqueenatwork”. //

Materialer til din DIY lampe

Du skal bruge papir med et bredde- og længdeforhold på 1:3, gerne i en kraftig kvalitet ala 120g papir samt en saks, lineal og et falseben. Til at samle og montere lampeskærmen skal du bruge en hultang, kraftig ståltråd evt. fra en vaskeri bøjle, lim til at samle siderne samt en fatning med ledning.

Den største udfordring har været at finde det rette papirmateriale. Jeg har anvendt en rest tapet, men du kan sagtens anvende et papirark, så længe du overholder bredde- og længdeforholdet på 1:3, og evt. samler lampeskærmen af flere ens-foldede dele.

DIY lampe foldeteknik

Sådan gør du!

Følg anvisningerne på Barbara’s blog og særligt foldediagrammet som viser mønstret i papiret. Du kan med fordel supplere med denne guide:

  1. Uanset størrelsen på dit papirark, skal du starte med at inddele papiret i 6 vandrette og 18 lodrette folder, så der dannes 108 kvadratiske felter.
  2. Fold de tværgående linjer, som illustreret nedenfor i kolonne 3 og 4 og gentag mønstret i alle de kvadratiske felter. Husk at lægge mærke til hvilken vej folderne vender (Læs evt. om opad- og nedadgående folder i mit Om origami afsnit).

DIY Lampe foldeteknik

3. Når de tværgående linjer er foldet, skal du til at klappe papiret sammen. Start fra den smalle led og fold forsigtigt papiret sammen, imens du hjælper folderne på vej med begge hænder. Det kan være svært at få folderne til at makke ret, men giv ikke op, det bliver nemmere efterhånden.

Du kan se en video der viser hvordan du gør, ved at søge på “Magic ball video tutorial” hvis du skulle gå i stå.

Her kan du se hvordan det færdigfoldede papir ser ud.

DIY Lampe papir foldet sammen

DIY lampeskærm

DIY Lampe papir færdigfoldet

4. Lav nu huller i den øverste del af skærmen og monter en snor eller ståltråd til at holde toppen af lampeskærmen sammen.

DIY_lampe fold en lampeskærm

5. Slut af med at lime enderne sammen via et overlap og træk fatning og ledning igennem åbningen.

6. Nu mangler du kun at montere lampen i et lysudtag og sætte en LED pærer i fatningen.

BEMÆRK: Du må kun bruge LED el-pærer til lampeskærmen for at minimere risikoen for varmeudvikling og brand!

God foldelyst!

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem