Om flettede stjerner

Julestjerne vejledning fra 1891

Kært barn har mange navne og det gælder også for de flettede stjerner, der går under navnet den 3-dimensionelle stjerne, flette stjerner, flettet stjerne og julestjerne. På engelsk kan den findes under navnene German star, Moravian Star, Swedish Star, Danish Star, Advent Star og Froebel star – en samlet betegnelse for den flettede stjerne af papirstrimler.

Om flettede stjerner - historien bag

Stjernen har siden 1960erne går under navnet Fröbelstern i Tyskland. Den er opkaldt efter Friedrich Fröbel (1782-1852) som var grundlægger af børnehave bevægelsen, men menes at være opfundet før hans tid. På Mathematische Basteleien findes en tysk vejledning for de flettede stjerner, som er dateret tilbage til 1891. I Danmark har vi tradition for at bruge stjernen, som pynt på juletræet og til dekoration af boligen op til jul.

 

Julestjerne vejledning fra 1891

 

Flettede stjerner – en teknik med mange flettevariationer

Den 3-dimensionelle stjerne samles af fire lige brede papirstrimler som er bukket på midten. Selve væve- og foldeteknikken udføres i omkring 40 trin. Resultatet er en papirstjerne med otte flade og otte koniske takker. Flettevejledningen kan stoppes halvvejs hvis man ønsker en flad stjerne uden de koniske takker.

Fletteteknikken danner derfor basis for et utal af modeller, fra den flade stjerne over det simple julehjerte, og til den mere avancerede stjerne flettet af 12 strimler. De flettede stjerner kan varieres i størrelsen efter bredden på papirstrimlerne, og flettes af strimler med et bredde-til-længde forhold på mellem 1:25 og 1:30. Du kan finde en samlet oversigt over de gængse papirstørrelser i guiden Kom godt igang.

 

En del af origami universet

Ifølge Wikipedia betyder origami foldning i papir og stammer oprindeligt fra Kina, hvor den associeres med kvadratisk papir. Papiret bruges til at skabe figurer, ved hjælp af geometrisk foldede former og mønstre, uden brug af lim eller saks.

De flettede stjerner er en del af origami universet og falder ind under den moderne betegnelse for origami, da de laves af fire ens papir strimler uden brug af lim. Dog afviger de flettede stjerner fra traditionel origami ved at kombinere foldning og vævning.

Kom godt igang med at flette julestjerner via den komplette guide som jeg har samlet her.

 

Gem