Origami

Den komplette origami guide

En guide til dig som vil igang med at folde i papir. Du finder 9 gode råd til at lykkedes med foldeprocessen, tips til gode redskaber og papirmaterialer samt forklaringer på fagudtryk og foldeteknikker.

origami_den_komplette_guide

Hvad er origami?

Origami (japansk: oru = fold og kami = papir) er den gamle japanske kunst at folde papir, hvor kvadratiske papirark bruges til at skabe kunstneriske tredimensionale former uden hjælp af saks eller lim. Velkendte traditionelle motiver omfatter dyr, blomster og fugle – primært traner (Japansk: Tsuru).

I midten af det 19. århundrede blev origamien opdaget i Europa og anvendt til pædagogisk undervisning af børn idet papir fremmer hånd-øje koordination samt forståelsen for geometri og præcision. I dag er det ikke kun et middel til kunstnerisk udtryk da det også bruges som et vigtigt redskab inden for videnskab og teknologi. For eksempel anvendes origami software til at pakke bilers airbags så de kan klare at blive blæst op uden at gå i stykker. (Kilde: Wikipedia)

 

9 begyndertips – sådan lykkedes du med din origami!

 1. Tjek om papiret er kvadratisk og udskåret i eksakte mål.
 2. Følg instruktionen nøje og fokuser på et trin af gangen ved at nærstudere billede og tekst. Læg især mærke til hver enkel folds placering og form (der skelnes mellem indadgående og udadgående folder se forklaring nedenfor).
 3. Fold papiret mens det ligger på et fladt underlag.
 4. Vær præcis når du folder papiret, så hver fold flugter med de øvrige kanter og folder.
 5. Gør folderne skarpe ved at køre dem over med siden af din tommelfinger eller et falseben.
 6. Læg papiret så du folder væk fra dig selv fremfor ind mod dig selv.
 7. Øvelse gør mester – bliver det ikke helt rigtigt i første forsøg så giv ikke op!
 8. Hvis du folder forkert eller går istå i processen, så forsøg igen med et nyt stykke papir.
 9. Giv dig selv god tid og nyd processen!

 

Hvad skal jeg bruge af materialer og redskaber?

Dine hænder er det vigtigste redskab og du kan med fordel supplere med følgende redskaber for at være klædt godt på til at arbejde i origami.

 • Papir traditionelt bruges et ark kvadratisk papir eller flere ens-foldede papirark til at skabe en modellen.
 • Saks bruges ved nogle modeller i foldeprocessen.
 • Dobbeltklæbende tape eller lime til papir modeller, der skal sættes sammen efter foldning eksempelvis Papirdiamanter.
 • Snor og nål til ophæng.
 • Falseben bruges til at køre over hvert ombuk, så du opnår pæne folder. Redskabet kan bruges til at bukke og folde både papir og karton. Det er udført i hård plast og stammer fra bogbinder faget, hvor det fortsat bruges til at false og ombukke papir.
 • Skalpel, skæreunderlag og stållineal eller en papirskærer til at skære dit papir på mål.

 

Hvilken type papir skal jeg vælge?

Origami papiret bør være så tyndt som muligt, men på samme tid fast nok til, at det ikke mister sin form når det foldes. Det skal være udskåret i præcise mål så det er 100% kvadratisk og på samme tid være stærkt nok til at holde sig fri for slid og revner under foldningen.

Det betyder, at du som udgangspunkt skal gå efter papir som er tyndere end almindelig kopipapir og karton. Men det må ikke være tykkelsen alene du går efter, da det også skal have en vis styrke. Det gælder f.eks. gavepapir på rulle, der ikke er stærkt nok til at folde i uden at folderne mister form og farve.

Har du ikke en pakke origami papir liggende i skuffen så fortvivl ikke. I begyndelsen kan du sagtens bruge kopipapir eller sider fra et magasin til at folde enkle origami modeller.

 

Hvilke fagudtryk og teknikker er vigtige at forstå?

Indenfor origami tales der om “Valley and Mountain folds”, begreber der definerer folderetningen i papiret.

Eksempel på opadgående og nedadgående folder - Origami

Når du folder et stykke papir langs en lige linje, skaber du en ind/nedadgående fold (set fra oven). Folden skaber en V-form, som svarer til en dal heraf det engelske navn Valley fold.

Den samme fold kaldes en bjerg fold, når du vender papiret om, så folden nu er ud/opadgående som højderyggen på et bjerg.

Kilde: Wikimedia

 

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem