Kom godt igang

Den komplette guide til flettestrimler

Her finder du en komplet guide til flettestrimler og stjernestrimler. Gode råd til fletteprocessen, nyttige materialer og redskaber samt tips til køb af flettestrimler, hvad enten du er nybegynder eller let øvet.

Flettestrimler og stjernestrimler - kom godt igang

 

8 enkle tips – sådan fletter du den perfekte julestjerne

 1. Læs vejledningen helt igennem før du går igang
 2. Start med at øve dig med store papirstrimler (gerne størrelsen 2,5 cm) for at få øvelsen
 3. Læg papir strimlerne på en jævn overflade, når du fletter din julestjerne
 4. Flet ikke midterfeltet for stramt, så er det nemmer at trække strimlerne igennem når takker og spidser skal dannes.
 5. Gør folderne skarpe ved at køre dem over med en finger efter hvert buk
 6. Vær nøjagtig når du folder papiret, og brug modellens midterlinjer som rettesnor for at opnå lige folder
 7. Træk forsigtigt i strimlerne når du fletter, så undgår du at papiret revner
 8. Vær omhyggelig når du klipper enderne af inde ved stjernetakkerne, så du undgår at klippe i selve stjernen.

 

Hvad skal jeg bruge af materialer og redskaber?

 • En pakke flettestrimler
 • En saks med spidse ender
 • Evt. Pincet – hvis du har flettet for stramt, og enderne driller når de skal igennem midten
 • Evt. Hultang eller Eyelet – til at lave huller i modellen ved ophæng

 

Hvor kan jeg købe flettestrimler og stjernestrimler?

Pakkerne med strimler af papir går under navnet flettestrimler, stjernestrimler, strimler til julestjerner og papirstrimler og findes i et hav af størrelser, farver og mønstre.

Du kan være heldig at finde billige stjernestrimler, ved julepynten, i dit lokale supermarked. Jeg købte mine første flettestrimler i mønstret papir i Netto for flere år siden, og har sidenhen købt stjernestrimler af bl.a. hvidt blankt papir i Rema 1000 til mellem 10 og 20 kr. pr pakke. Stjernestrimlerne er fine at øve sig på, men jeg har hen af vejen savnet et større udvalg af farver og papirstørrelser. Derfor har jeg lavet denne lille guide, baseret på mine egne købserfaringer, fra online shops og fysiske hobbyforretninger. Generelt foretrækker jeg at købe stjernestrimlerne i fysiske butikker, hvor man kan se og røre papiret. Men jeg har måtte ty til online butikkerne i min søgen efter et større farve- og størrelsesudvalg.

CC Hobby – her finder du et stort udvalg af flettestrimler i forskellige størrelser, og designs året rundt. Der er strimler i metal, råt- og blank papir og med mønster. Samtidigt er der udførlige vejledninger og gode produktdata i webshoppen. Papiret er forholdsvis almindelig papirkvalitet som den du kender fra printer- og genbrugspapir.

Creative paperhar et rigtig flot udvalg af ensfarvede flettestrimler i størrelserne 1 cm til 4 cm tilgængelige året rundt. Webshoppen er dansk, og har et stort udvalg af stjernestrimler i forskellige lækre papirkvaliteter. Helt klart et besøg værd hvis du ønsker at lege med andre papirtyper

Panduro Hobby her finder du et mindre udvalg af flettestrimler i traditionel størrelse og design. Du kan se butikkens udvalget ved at søge på “stjernestrimler” i webshop, udvalget svarer til et udpluk af den type du finder hos cchobby.

 

Hvilken størrelse papirstrimler skal jeg vælge?

Det kan være svært at vælge den rette størrelse papirstrimler udfra et online produktbillede, da den færdige diameter på stjernerne ikke altid fremgår. Det har jeg forsøgt at råde bod på ved at lave denne lille købsguide, som kan bruges til at udvælge den rette bredde på stjernestrimlerne til lige dit projekt.

Papirbredde på flettestrimlerne og færdigmål på stjernerne:

 • X-small:   5mm/0,5 cm giver en færdig stjernediameter på 20 mm/2 cm
 • Small:     10mm/1,0 cm giver en færdig stjernediameter på 40 mm/4 cm
 • Medium: 15mm/1,5 cm giver en færdig stjernediameter på 60 mm/6 cm
 • Large:     25mm/2,5 cm giver en færdig stjernediameter på 100 mm/10 cm
 • X-Large: 40mm/4.0 cm giver en færdig stjernediameter på 160 mm/16 cm

 

Hvilken papirtype skal jeg anvende til papirfletning?

Jeg foretrækker at flette i et tykkere materiale end almindeligt 80g papir. Dels fordi de færdige stjerner bliver mere holdbare, men også nemmere at arbejde med i selve fletteprocessen. Du opnår en mere lækker finish når papirkvaliteten øges og undgår ærgerlige revner i det færdige produkt.

Hobbyforretningerne er ikke gode til at skilte med papirkvaliteten på deres flettestrimler. Derfor må du prøve dig lidt frem, indtil du finder et tilfredsstillende flettemateriale. Min erfaring er at specialbutikkerne, indenfor papirhandlen, er bedre til at vejlede dig med hensyn til papirkvaliteten.

Jeg er særlig glad for at flette med disse to papirtyper:

Efalin er en kraftig 120g papirtype med en let vævet struktur flade. Det er et stærkt papirprodukt som er modstandsdygtigt over for snavs og fugt, da papiret har en god finish og let kan tørres af. Papiret anvendes i bogbinder branchen og produceres af det tyske firma Zanders.

Elefanthud er en glat 120g papirtype med en marmoreret overflade. Det er i lighed med Efalin slidstærkt og smudsafvisende og papiret er endvidere farve- og lysægte. Det produceres ligeledes til bogbinder branchen af firmaet Zanders.

Sidder du tilbage med ubesvarede spørgsmål, så er du velkommen til at efterlade en kommentar nedenfor eller kontakte mig. Jeg vil forsøge at besvare dit spørgsmål hurtigst muligt.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

7 Comments

 1. Helle Pedersen
  21. november 2015 @ 21:27

  Hej Sonja. Tak for dine henvisninger til hjemmesider at købe stjernestrimler. Sidder og kigger på Etsy, og får lyst til at købe noget. Jeg bliver dog lidt forvirret fordi det står i andre mål (inch og “). Hvis jeg skal brug 2,5 cm strimler, som giver en stjerne på 10 cm – hvilken størrelse skal jeg så gå efter på deres side. vh. Helle

  Reply

  • sonjahalberg
   22. november 2015 @ 16:37

   Hej Helle,

   Jeg synes du skal skrive til Frances Martin som ejer shoppen og bede hende om at sende dig målene i centimeter. Alternativt må du bruge google til at konverterer målene fra incl til cm. Er enig med dig i at det er forvirrende og du får nok ikke strimler som er præcist 2,5cm i bredden. Jeg har ikke selv købt fra shoppen endnu, men følger ejeren på bl.a. instagram og synes at hendes farveudvalg er rigtig stort. Du skal lige være obs på evt. told, når du køber udenfor EU. Håber at det lykkedes og del meget gerne dine erfaringer her, hvis du får sendt en bestilling afsted. Mvh Sonja

   Reply

  • sonjahalberg
   22. november 2015 @ 16:48

   Hej Helle, Jeg endte med at sende en mail afsted til Frances Martin, så vi kan få afklaret dit spørgsmål. Jeg skrive når jeg har hørt fra hende. God aften Mvh, Sonja

   Reply

   • sonjahalberg
    22. november 2015 @ 23:26

    Her kommer svaret:

    The papers I carry are:
    3/4 inch = 1.9 cm
    5/8 inch = 1.6 cm
    1/2 inch = 1.3 cm
    3/8 inch = .95 cm
    1/4 inch = .63 cm

    I ship oversees … I do know that they are taxed by your country when I ship them there.

    Thanks!
    Frances

    Reply

   • Helle Pedersen
    23. november 2015 @ 17:30

    Hej Sonja. Tak for svar. Jeg skal huske at dele erfaring, hvis jeg får nogle varer hjem. Det ser utrolig spændende ud, alle de ting hun har i shoppen. Jeg synes der mangler noget variation i de danske webshops, så det kunne være spændende at prøve noget andet. vh. Helle

    Reply

 2. Lena Haulrig Lorentzen
  11. november 2015 @ 13:42

  Hej Sonja
  Vedr. Efalin og Elefanthud.
  Er det muligt at jeg kan få en lille prøve af hver?
  Kh
  Lena

  Reply

  • sonjahalberg
   11. november 2015 @ 13:51

   Hej Lena, tak for din henvendelse, jeg har ikke mulighed for at sende dig prøver desværre. Men jeg vil anbefale dig at kontakte en papirhandler i dit lokalområde de burde ligge inde med vareprøver. God dag, Mvh Sonja

   Reply

Leave a Reply